Wat is zuurdesem? Wij hebben het liever over desem. De meeste mensen denken bij zuurdesem meteen aan het stevige, zure Duitse brood. Maar er zijn veel soorten desembrood en veel methoden om ze te maken. Wij werken volgens de Franse methode. Deze heeft een sterkere melkzuurfermentatie en minder azijnzuurfermentatie dan de Duitse methode. Dat levert een mildere, minder zure smaak op.

Je begint een desembrood met bloem en water. Dat gaat spontaan gisten. Vervolgens moet je dit mengsel steeds verversen met bloem en water. Afhankelijk van de gewenste fermentatie laat je het ontstane deeg daarna bij een bepaalde temperatuur rusten. De temperatuur bepaalt mede welke micro- organismen de overhand krijgen Bij een hoge temperatuur doen de melkzuurbacteriën het beter, bij een lage temperatuur de azijnzuurbacteriën. Tijdens de fermentatie en het rijzen ontstaan organische zuren en alcohol. Bij het bakken worden daaruit smaakstoffen gevormd.

Het maken van je eigen desem duurt ongeveer 7 dagen. Het is een erg veeleisend proces waarbij consistentie heel belangrijk is. Begin met natuurlijke ingrediënten, liefst zonder toevoegingen. Heb je geen zin of tijd om zelf desem te maken? Dan kun je bij ons een potje desem halen. Neem dan wel even een eigen potje mee!

Als je een eigen desem hebt, wil je natuurlijk ook weten hoe je deze moet voeden. Helaas kunnen we op dit moment geen desembrood workshops geven, maar informatie geven over het voeden van je desem kan natuurlijk wel!

Stuur een mail naar onze Tineke en zij stuurt je alle informatie die je nodig hebt om je eigen desem te voeden. Je kunt haar bereiken via info@broodjevaneigendeeg.nl.

Related Posts

Leave A Comment