In het najaar van 2015 zijn Menno en Tineke begonnen met het geven van workshops. Eens per maand op de zondagmiddag. De croissantworkshop was de allereerste van de vele workshops die nog zouden volgen. Wat onwennig en nog een beetje zoekende naar een leuke manier om enthousiaste thuisbakkers kennis te laten maken met onze producten, grondstoffen en recepten.

Tineke schreef de workshopmappen, maakte de foto’s en hield bij wie welke workshop wilde volgen. Menno vertelde enthousiast over het ontstaan van onze bakkerij en het zelf opstarten van desem, het kneden, opmaken en insnijden van de broden en baguettes. En natuurlijk het krijgen van de laagjes in de croissants en het bakken van verschillende tartelettes. Al snel ontstond er een behoorlijke wachtlijst…want als je een workshop had gedaan, wilde je er meer volgen. Want er was zoveel te doen. Want leren doe je immers door zelf te doen;)

In het najaar van 2022 hebben we alle workshops nog 1 keer gegeven. Voor de allerlaatste keer. Speciaal voor de mensen die al sinds 2019-2020 op de lijst stonden. Bijna dagelijks krijgt Tineke mails met de vraag wanneer we weer een workshop geven. Helaas is het antwoord: ”We zijn gestopt met het geven van workshops. We hebben het te druk met bakken, waardoor er te weinig tijd over blijft om workshoppers te ontvangen”.

Om op zondagmiddag workshoppers te kunnen ontvangen, moet het bakken om 11:00 uur klaar zijn. Want dan moeten we beginnen met het schoonmaken van de bakkerij en het voorbereiden van de workshop. Dat houdt in dat Menno zaterdagnacht extra vroeg moet beginnen en door moet tot de workshop is afgelopen. Meestal is dat rond 18:00-19:00 uur. En op maandag moet hij om 4:00 uur weer gewoon aan de bak. Je kunt je voorstellen dat dat hele lange dagen zijn. Ik hoor je denken: “Laat dan een andere bakker werken op zondag.” Die gedachte is inderdaad ook bij ons opgekomen.

Menno en Tineke gaven de workshops omdat ze het erg leuk vinden om te doen. Als ze een extra bakker in zouden zetten op de workshop zondagen, dan zou de prijs van de workshops omhoog moeten. En dat wilden ze niet. Ze willen het laagdrempelig en betaalbaar houden, zodat zoveel mogelijk mensen een workshop kunnen volgen.

Wat hebben we genoten van de workshoppers die we op bezoek hebben gehad. Hun enthousiasme en verbazing over de producten die ze hadden gemaakt: “Het ziet er precies uit als jullie taartjes”.
De mails met vragen en foto’s (ook van de mislukte baksels). Het was heerlijk om jullie te volgen.

Voor nu geven we dus geen workshops meer… maar zeg nooit ‘nooit’. Wie weet gaat het over een tijdje toch weer kriebelen. Jij bent dan de eerste die het leest: via de nieuwsbrief, social media of in een nieuwsbericht hier op de site.

Related Posts

Leave A Comment