De één eet speltbrood omdat hij of zij ervan overtuigt is dat het gezonder is dan bijvoorbeeld volkorenbrood. De ander eet het omdat die het beter kan verteren dan andere broodsoorten. Weer een ander eet speltbrood omdat het lekker brood is. Maar hoe zit het nu precies? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Wat zit er in?

Wij verkopen 100% speltbrood. Wij maken het van speltbloem, speltvolkorenmeel en speltdesem. Bij veel speltbrood is niet duidelijk wat er in zit. Helaas is speltbrood nog niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Volkorenbrood is dat wel. Als je een volkorenbrood koopt, weet je zeker dat er ook echt 100% volkoren is gebruikt. Bij speltbrood is dit niet zo. Zodra er maar een klein percentage spelt in verwerkt is, mag het verkocht worden als speltbrood. Helaas zijn vaak de etiketten erg onduidelijk. Let er dus goed op wat voor speltbrood je koopt.

Is speltbrood gezonder dan volkorenbrood?

Spelt lijkt erg op tarwe. Ze bevatten dezelfde voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Een speltbrood bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. Dit wordt vaak wel gedacht. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden ongeveer eender. Het lijkt wel of spelt ietsje meer eiwitten bevat dan tarwe. De smaak is wat pittiger met een licht noot-achtige smaak.

Is speltbrood lichter verteerbaar?

Speltbrood bevat gluten. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het lichter verteerbaar is dan tarwe. Gluten zorgen ervoor dat het brooddeeg luchtig wordt. Bij sommige mensen worden gluten niet goed verteerd. Een grote groep mensen, dat geen volkorenbrood kan verdragen, zegt dat ze speltbrood wel kunnen eten zonder maag- en darmklachten te krijgen. Wij gebruiken in onze speltbrood een speltdesem. Desem bevat melkzuurbacteriën die ervoor zorgen dat het brood gaat rijzen. Ze zorgen er ook voor dat gluten in het brood worden voorverteerd. Hierdoor is het voor ons lichaam veel beter verteerbaar.

Ons advies: luister goed naar je eigen lichaam. Loop niet zomaar achter de trend aan, maar voel wat voeding met jou doet en eet het brood waar jij je het beste bij voelt. En weet dat ons brood altijd eerlijk en zuiver is. Eet smakelijk!

Related Posts

Leave A Comment