Zo lang mogelijk genieten, maar hoe houd je het vers?  

In de broodtrommel
Als je houdt van brood met een krokante korst, kun je het brood het best bewaren in een papieren broodzak in de broodtrommel. Brood in een plastic zak wordt sneller zacht, maar blijft wel langer mals. Na een dag wordt het brood droger en neemt de smaak af. De voedingswaarde neemt overigens niet af. Wat ook goed is om te weten: hoe vochtiger het brood, hoe langer het goed blijft. Daarom blijft roggebrood ook langer vers dan een stokbrood. Krijg je van de bakker een brood mee dat nog warm is? Laat de zak dan nog even open tot het brood is afgekoeld. Doe je dit niet, dan komt er condens in de zak en kan het brood gaan schimmelen. Het is belangrijk dat je broodtrommel schoon en droog is.

Invriezen
Wil je elke dag een vers sneetje brood, dan is invriezen de beste optie. Als je dit doet zodra je het brood hebt gekocht, is het brood na het ontdooien nog net zo vers als op het moment van invriezen. Als je iedere dag een aantal plankjes uit de vriezer haalt, kun je het best steeds de middelste plakjes nemen. Je kunt het brood weer ‘dicht’ schuiven, zodat het minder snel uitdroogt. Het grote voordeel van invriezen is ook dat je minder weggooit. Al helemaal als je dagelijks alleen de boterhammen uit de vriezer haalt die je daadwerkelijk gaat eten.

Brood kan ongeveer twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer. Een ingevroren brood haal je ongeveer 1,5 uur voor gebruik uit de diepvries. Ontdooid brood kun je eventueel nog even in de oven doen, om weer een knapperige korst te krijgen.

Brood ontdooien
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Maar heb je haast, dan kun je ook de magnetron gebruiken. Kies daarbij het laagste vermogen. Kijk en voel na een halve minuut of het brood is ontdooid. De magnetron warmt brood vanuit de kern van het product vrij snel op. Brood ontdooien in de oven is lastiger, want de hitte verspreidt zich van buiten naar binnen. Als de buitenkant heet wordt en uitdroogt, kan de kern nog bevroren zijn. Sneetjes brood ontdooien in de broodrooster, is niet aan te raden. Boterhammen drogen dan uit en kleuren. Tenzij je houdt van geroosterd en knapperig brood, dan is het een echte aanrader!

Niet in de koelkast!
Wat je in elk geval niet moet doen is brood in de koelkast leggen. Brood wordt dan juist sneller oud doordat het zetmeel (dat het water vasthoudt) water loslaat bij temperaturen tussen de -5 °C en +5 °C. Hierdoor droogt het brood uit.

WIST JE DAT ONGESNEDEN BROOD LANGER VERS BLIJFT DAN EEN GESNEDEN BROOD?

Bron | Bved en het Voedingscentrum

Related Posts

Leave A Comment