Frans brood hoor je eigenlijk ongesneden te kopen. Dan blijft het brood langer vers. We krijgen met regelmaat vragen over hoe je thuis het best het brood kunt snijden. We hebben het voor je op een rijtje gezet:

Met welk soort mes kan brood het best worden gesneden?

Brood kan het best worden gesneden met een groot, scherp kartelmes. Brood wordt eigenlijk meer gezaagd dan gesneden. De beste broodmessen hebben een vrij grove kartelrand. Door snelle zaagbewegingen te maken worden de strakste boterhammen verkregen. Om het mes scherp te houden, kan men beter een houten of kunststof plank gebruiken.

Kan het kwaad om brood op een plank te snijden?

Nee, maar het is wel belangrijk dat de plank droog en schoon is. Op een houten plank die nog vochtig is, kan de korst van het brood slap worden. Een plank die voor andere levensmiddelen is gebruikt, zoals vlees, vis of groente, kan sappen opnemen waarin bacteriën zitten. Deze kunnen door brood dat op deze plank wordt gesneden, geabsorbeerd (opgezogen) worden. Omdat brood na het snijden niet meer wordt verhit, kun je deze bacteriën binnenkrijgen. Neem bij voorkeur een plank die alleen voor brood wordt gebruikt. Snijd brood niet op een glazen of stenen oppervlak. Dit is slecht voor het mes.

Waarom kun je vers (af)gebakken brood beter niet meteen snijden?

Vers gebakken brood is vaak nog vochtig van binnen. Dat geldt ook voor net afgebakken of ‘opgepiept’ brood uit de oven. Pas wanneer het meeste vocht is verdampt en de korst is afgekoeld en krokant geworden, kan het brood worden gesneden. Zo voorkom je dat je tijdens het snijden het brood platdrukt.

Hoe ‘piep’ je brood op?

Baguettes en brood verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood krijgt weer een lekkere krokante korst. Eet dit brood wel dezelfde dag op, want het droogt snel uit.

Related Posts

Leave A Comment