We hebben allemaal weleens brood over dat oud is. Weggooien is zonde. Zeker als je er nog lekkere dingen meer kunt maken.
6 recepten met oud brood
- Wentelteefjes: ei loskloppen met halfvolle melk, wat suiker en kaneel. Brood in laten weken en daarna goudbruin bakken in een beetje margarine.
- Pizzabodem: snijd de korsten van het brood en beleg een bakblik met het brood. Meng Italiaanse keukenkruiden door de tomatensaus. Bestrijk het brood met de saus en beleg je pizza bijvoorbeeld met prei, champignons, de sardientjes en wat geraspte kaas. Bak de pizza in ca. 10 minuten gaar en knapperig.
- Brood quiche: gebruik je oude brood als bodem voor een quiche en maak zelfs de vulling van je overgebleven groente. Stukje paprika, broccoliroosjes, sperzieboontjes, halve tomaat, steeltjes peterselie, een beetje melk en twee eieren. Wat geraspte kaas eroverheen en klaar!
- Croutons: verrijk je salade met croutons. Rooster het brood in de broodrooster goudbruin en snijd het in blokjes voor heerlijke home made croutons.
- Paneermeel: Laten drogen, in stukken breken en in de keukenmachine vermalen tot paneermeel.
- Broodpudding: meng een halve liter melk, 4 eieren, 50 gram geweekte rozijnen, een eetlepel vanillesuiker, een theelepel kaneel en 175 gram suiker goed door elkaar. Scheur hierna 300 gram oud brood in grove stukken en mix dit goed door het mengsel tot alles vochtig is. Doe het mengsel in een goed beboterde vorm en zet het nu 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat deze hierna afkoelen en serveer met wat poedersuiker.
Wist je dat je online ook heel veel lekkere recepten voor tosti’s kunt vinden?
Bron | Voedingscentrum